Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2016 17:16 - Градина за чудо и приказ
Автор: ecvete Категория: Забавление   
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Неоспорим е фактът, че тревата е необходим елемент при дизайна на озеленените площи и цветните лехи около дома ни. Въпреки това, дори и добре поддържани, самостоятелните и големи затревени площи изглеждат доста еднообразно.


За да се получи красив и уникален изглед към градината с цветя е желателно да комбинираме поляната с цветни лехи, разположени директно върху зеления "килим".

По своята форма, състав на цветята и предназначението си, тези цветни оазиси обикновено се разделят на цветни лехи, бордюри, хребети, Арабеск, групи от миксбордове. Нека разгледаме всеки от тях:

За цветните лехи се подготвят повърхности с правилна геометрична форма, задължително изпъкнали, с наклон от 5-10 градуса. Върху тях са засадени цветята. Лехите са с различни форми: кръгли, овални, правоъгълни, квадратни, като според засадените върху тях цветя се разделят на покривни и цветни.

Покривната леха е засадена с ниски декоративни растения с различни цветни листа, образуващи красив "килим" на повърхността. При цветните лехи условието е , по тях да са  засадени цветя от един вид.

Бордюр – при този вид цветни лехи се използват ниски цъфтящи цветя от един вид. Неговата ширина е от 10 до 40 см. и се разполага на границата на тревните площи, алеите, цветните лехи и т. н. По-рядко се използват ниско растящите храсти – така нар. жив плет.

Цветни хребети – това са изкуствено създадени земни възвишения, засадени с различни цвета или декоративни растения, оформени като издигнато било на общия фон. По хребета цветята се засаждат надлъжно по него. Обикновено този вид цветни възвишения отделят поляната от пътя или другите постройки.

Арабеска – това е цветна алея, по която на малки площи са оформени цветни фигури, като венци, листа и т.н. , като повърхността на лехата се повдига малко над останалата част от повърхността. Използвайте "Арабеск" главно в зелените площи на партерния дизайн.

При озеленяването, растенията могат да бъдат разположени в групи, когато растения от един и същ вид биват засадени в различни форми. Цветята в групата се комбинират  по цвят и височина. Обикновено се използват високи цъфтящи или листвени многогодишни растения, засадени близо един до друг.  За красотата на зелените поляни допринасят и засадените групи от ранноцъфтящи луковични растения

Възможно е и засаждането на групи от различни растения, които задължително избираме по цвят форма, височина и цъфтене, което е много важно, за да може цъфтящата група да радва с декоративните си качества.

За озелененото пространство, където тревните площи имат ясна геометрична форма, цветните лехи в тях също трябва да имат форма, подобна на нея.

Цветята могат да бъдат разположени в тревната площ по няколко начина:

а) строго в центъра на поляната,

б) на известно разстояние от краищата, образувайки обкантване.

в) симетрично в ъглите на тревната площ.

За създаване на красиви цветни лехи и оформяне на тревните площи, има голямо изобилие от цъфтящи растения: петуния, невен, Виола (теменуга), celosia (франт), цинерария.

Ако имате някакви затруднения с посадъчен материал, най-лесният начин да го придобиете е да се обърнете към онлайн цветарските магазини и да осигурите доставката на растенията  до вас.

Много интересно изглеждат свободно композираните цветни лехи. С оформянето им можете да разгърнете въображението си. Например, възможно е, чрез различни трайни насаждения и цъфтящи храсти да създадете вертикални елементи, правейки градината по-красива. Лехите със свободна форма могат да бъдат цветни или монохромни: делфиниум, Astilbe, Aquilegia, лупина, Ligularia, флокс, daylily, лалета, зюмбюли, ириси, нарциси и др.

В някои случаи е желателно да се отдели цветната леха от  тревата, върху която тя се намира. Това може да се постигне като  засадите по края бордюр от красиви малки цветя или маломерни растения. За да подчертаете лехата, поръсете по ръбовете й чакъл, кора или камъчета. Можете да използвате и цветни материали, които засилват цветоусещането, създадено от комбинацията им с цветята. За кант на цветната леха може да се използват различни материали: метал, дърво, пластмаса , речен камък. Можете да изберете граничният кант в стила на оградата, или другите архитектурни детайли от градината - това ще ви помогне да се свържат заедно  всички елементи от дизайна, което е особено важно за малките декоративни площи.

Бъдете винаги заобиколени от красотата, създадена от вашите ръце! Нека вашата градина  бъде истински рай, който ви радва и не искате да напуснете! Това  искрено ви го пожелаваме ние от  компанията E-cvete.com - онлайн магазин за доставка на цветя в цялата страна.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecvete
Категория: Забавление
Прочетен: 96159
Постинги: 42
Коментари: 1
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031