Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2016 11:19 - Практични препоръки за дълготрайна свежест на цветята
Автор: ecvete Категория: Забавление   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
0



image Нашите препоръки ще ви помогнат да запазите за по-дълго време отрязаните лалета. Да започнем с момента на откъсването на  цветята, тъй като от това зависи от голяма степен по-нататъшното благосъстояние на букета. Не забравяйте да следите и нашия онлайн магазин за доставка на цветя, в който ще намерите още много практични съвети, свързани с цветята и съвременната флористика.
    1. Откъснете или отрежете цветята най-добре сутрин докато растенията са още свежи и не са изгубили част от влагата си. Това условие е особено важно да се спазва в горещите дни, докато в хладно и облачно време може да се отрежат по всяко време. Лалетата трябва да са с изразени,пъпки, леко разцъфтели и с обагрени цветове.

2. Преди да поставите цветята във ваза, отстранете допълнителните листа от долната част на стъблото , защото те причиняват преждевременно разваляне на водата. След това увийте всяко лале с хартия и поставете за два часа на хладно място – това няма да позволи изкривяване на растението.

 3. Вазата трябва да не бъде много дълбока и водата в нея да е със стайна температура. Допълнително може да добавите захар (3% разтвор). Като антисептик, предотвратяващ развитието на гнилостните микроорганизми във водата, е подходящ оцетът (чаена лъжичка на 1 литър вода) или аспиринът. Добавянето във водата на парче въглен или няколко кристалчета калиев перманганат успешно предотвратяват загниването. Ако желаете може да набавите от цветарските магазини и специални препарати, забавящи гнилостните процеси във водата.

4. Не поставяйте букета от лалета на горещо, сухо място, както и в близост до отоплителните уреди. Цветята не могат да понасят  теченията, затова изберете подходящото място.

5. Поставете във вазата клонка от кипарис или туя, които не само ще удължат живота, но и ще подчертаят интензивния цвят на лалетата. Избягвайте  растенията антагонисти: заедно с лилии, нарциси, рози, карамфили, орхидеи и макове лалетата бързо увяхват.

 6. Заменяйте водата всеки ден, промивайки хубаво стъблата и вътрешната част на вазата. Не забравяйте, че лалетата във вазата продължават да растят, така че отрязвайте малко от края на стъблото.

7. Ако лалетата започват да изсъхват и цветовете им клюмват, увиите стеблата с хартия до цветовете и ги потопете в топла вода до пъпките за няколко часа. Обърнете горната част на цветята към слънцето или към ярка светлина,които ще повдигнат цветовете, а водата ще ги освежи.

8. Ако по някаква причина се наложи временно да съхранявате лалетата без вода, например при транспорт, увиите ги в хартия и поставете в хладилник при температура от 2 до 3 градуса и висока влажност на въздуха. Така могат да се съхранят до две седмици. Пластмасовите торбички не са подходящи за съхранение на лалетата- те не пропускат въздух. След това извадете цветята от хладилника, подрежете ги и поставете заедно с хартията в хладка вода. Така адаптираните лалета се възстановяват, но издържат по-малко време от свежите растения, отрязани и поставени във вазата.

След като спазите тези съвети, вие ще удължите живота и запазите красотата на вашите любими цветя.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecvete
Категория: Забавление
Прочетен: 96165
Постинги: 42
Коментари: 1
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031